Olen kiitollinen siitä, että olet kiinnostunut verkkosivustostani ja shakkikoulustani, että olet klikannut tänne ja luet kirjoitustani. Teit kaiken tämän, vaikka et tunne minua, sillä shakkikoulullani ei vielä ole pitkää historiaa Suomessa. 🙂
Itse asiassa olen kuitenkin opettanut lapsia lähes 30 vuotta, olen saavuttanut hyviä tuloksia, ja tuhannet rakastavat shakkikouluani – mutta tämä kaikki tapahtuu Unkarissa. 🙂
Olin itsekin vielä lapsi, kun aloin opettaa pieniä lapsia, sillä aina haaveilin lasten opettamisesta. Koska rakastin shakkia ja olin siinä melko hyvä, päädyin opettamaan shakkia lapsille. Kilpailin lapsena shakkiturnauksissa ja olin yksi Unkarin parhaista naispuolisista shakinpelaajista, mukana nuorten maajoukkueessa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Korkein ELO-pisteeni oli 2165. Valitettavasti nykyään se on vähemmän – oppilaat opettavat minua shakkipöydän ääressä! 😀
Mutta tosissaan, lasten opettamisesta tuli minulle ajan myötä tärkeämpää kuin omasta kilpailu-urastani. Ensimmäisenä opetin 6-vuotiaan pojan pelaamaan shakkia, vaikka itse olin silloin vasta 13-vuotias. Hyppelin ja taputin hänen kanssaan ilosta, kun hän voitti ensimmäisen oikean shakkipelinsä turnauksessa. Myöhemmin aloitin ilmaisen koulukerhon, mutta 15-vuotiaalle se oli melko haastavaa. Erityisesti lasten kurinpito ja shakista innostuminen olivat vaikeita asioita. Kului kaksi-kolme vuotta, ennen kuin totuin tehtävään, ja lopulta lapset pelasivat enemmän shakkia kuin juoksivat ympäriinsä tunneillani. He kuitenkin rakastuivat shakkiin niin paljon, että oppilasmääräni kasvoi jatkuvasti, ja minulla oli yhä uusia kerhoja, yksityistunteja ja ryhmiä. Lopulta en enää pystynyt ottamaan lisää oppilaita.
Aloin rekrytoida kollegoita, mutta heillekin ryhmien kurinpito ja shakin kiinnostavaksi tekeminen pienille lapsille oli haaste, aivan kuten minulle alussa. Niinpä aloin opettaa heille pelillisiä menetelmiä, jotka olin itse jo todennut toimiviksi.
28-vuotiaana minulla oli jo täysin kehitetty menetelmäni esikoulu- ja alakouluikäisten lasten taitojen kehittämiseen ja pelilliseen shakinopetukseen. Muutamaa vuotta myöhemmin olin koonnut pienen tiimin shakinopettajakollegoista, ja kiersimme Budapestin päiväkoteja ja kouluja opettamassa shakkia.
En viitsi rasittaa sinua sillä, kuinka paljon tein töitä, jotta rakastamastani harrastuksesta – shakin opettamisesta – voisi tulla elanto perheelleni. Kolmen lapseni syntymän jälkeenkin jatkoin määrätietoisesti eteenpäin. Hypätään kuitenkin ajassa suoraan vuoteen 2020. Muistat varmasti, mitä silloin tapahtui! Aivan kuten Suomessa ja kaikkialla maailmassa, myös Unkarissa suljettiin kaikki koulut ja päiväkodit koronan vuoksi. Minä ja 12 opettajakollegaani jäimme yhdessä yössä ilman kerhoja ja työtä.
Vaikka olin kokeillut verkkopetusta jo ennen koronaa, en koskaan uskonut sen toimivan lapsille. Pandemia kuitenkin pakotti meidät innovoimaan. Oli pakko tuoda leikkisät ja vuorovaikutteiset menetelmät ruudun ääreen, sillä „tylsästi” en suostunut opettamaan. Onneksi tekniikka kehittyi mukanamme. Zoom- ja Lichess-alustat olivat suureksi avuksi, mutta jouduimme myös kehittämään oman shakkilaudan, jotta pienimmätkin lapset saatiin innostumaan alusta alkaen.
Vuotta myöhemmin meillä oli jälleen 300 oppilasta – myöhemmin jopa 400. Verkkopetus mahdollisti myös sen, että samantasoista osaamista omaavista lapsista voitiin muodostaa pieniä ryhmiä, sillä etäisyydet eivät enää olleet esteenä. Tämän ansiosta onnistuimme kasvattamaan erinomaisia kilpailupelaajia, ja oppilaamme saavuttivat useita kansallisia mestaruusmitaleja.
Poliittisista ja perhesyistä muutin Unkarista Suomeen vuonna 2023. Ajattelin, että shakin kehittävät vaikutukset olisivat hyödyllisiä myös suomalaisille lapsille ja että täälläkin on kilpailuhenkisiä shakkiharrastajia.
Muutin Turkuun ja aloin heti mainostaa tätä upeaa mahdollisuutta, mutta kohtasin muutamia esteitä… En osannut suomea! 😀 Näin ollen pystyin opettamaan vain englanniksi. Tämä ei kuitenkaan ollut ainoa haaste. Siinä missä Unkarissa minut tunnettiin lapsuudestani lähtien shakkipelaajana ja myöhemmin nuoresta asti valmentajana, jolla oli vahvat yhteydet ja näyttöjä, tajusin, että Suomessa kukaan ei vielä tunne minua. :O 😀 🙁 Lisäksi elolukuni ei enää ole yli 2000, kuten huippuaikoinani.
Tietysti ammattitaitoni ei ole vähentynyt, ja opetuskokemukseni on edelleen aktiivista – mutta täällä sitä ei vielä moni tiedä.
Siksi olen todella kiitollinen sinulle, että klikkasit mainostani tai julkaisuni ja otit minuun yhteyttä. Kiitos, että annoit minulle mahdollisuuden esitellä itseni!
Olen jo voittanut yhden esteistä. Shakin ansiosta oppiminen sujuu hyvin, ja kahdeksassa kuukaudessa olen oppinut kommunikoimaan suomeksi. Tietenkin tällaisissa pitkillä kirjallisilla teksteillä käytän vielä apuna koneellista apua, mutta lasten kanssa ymmärrämme toisemme jo erinomaisesti myös suullisesti, ja yleensä he antavat minulle anteeksi tai korjaavat kielivirheitäni. Kiitos eräälle suomalaiselle shakkivalmentajakollegalle, olen saanut mahdollisuuden pitää jo koulun kerhoa suomeksi Turussa, ja olen myös alkanut järjestää omia ryhmiäni.
Näet nyt online-shakkikouluni ensimmäiset askeleet. Ensimmäiset ryhmät, ensimmäiset lapset rekisteröityvät, ja heidän tavoittaminen on hidasta ja tapahtuu vain pienin askelin. Mutta olen kiitollinen kaikille uusille oppilaideni vanhemmille, jotka antavat minulle mahdollisuuden esitellä itseni ja lapsille mahdollisuuden pelilliseen ja taitoja kehittävään shakin oppimiseen.
Seuraavina viikkoina aloitan sähköpostisarjan, jossa esittelen 5 yksinkertaista shakkipeliä, joita voitte kokeilla kotona lapsenne kanssa, riippumatta siitä, onko kyseessä aloittelija vai hieman edistyneempi shakkia osaava lapsi.
Jos haluat lukea lisää peleistä, kokemuksista ja lasten shakinoppimismahdollisuuksista, tilaa uutiskirjeeni täältä: https://chessastic.com/uutuskirje/
Jos taas haluat, että lapsesi oppii shakkia minulta, voit jo ilmoittautua ensimmäisiin ryhmiin tällä verkkosivustolla: https://chessastic.com/ilmoittautuminen-online-shakkikurssille/
0 hozzászólás