Ehkä ajattelet, että älykäs lapsesi ymmärtää shakin kaikki säännöt enintään tunnissa, ja voitte heti alkaa pelata. Mutta miksi me sitten opettelemme sääntöjä kurssilla 5-10 tuntia, vaikka älykäs lapsi voi ymmärtää koko pelin säännöt jopa tunnissa?
Kehittävät pelit
Tärkeintä on, että kun opettelemme sääntöjä, pelaamme ja ratkomme paljon erilaisia pelejä ja tehtäviä. Nämä pelit ja tehtävät eivät vain opeta sääntöjä – kuten kuinka liikutaan shakkinappuloilla – vaan ne kehittävät myös ajattelustrategioita ja taitoja. Esimerkiksi, kun pelaamme „kuningasottelua” kahdella kuninkaalla, opettelemme kuninkaan liikkeitä ja sen, ettei kuninkaat saa olla liian lähellä toisiaan. Mutta samalla opimme myös sen, että valkea aloittaa, että vuorotellen pelataan, että peleillä on tavoite, ja että on voittaja ja häviäjä. Itse asiassa usein päädymme tasapeliin ja huomaamme, että kuningas voi liikkua suoraan tai vinosti eteenpäin yhtä nopeasti!
(Tässä ei ole niin oikeassa elämässä: ei ole hyvä idea ylittää tietä vinosti, mutta shakissa se on täysin mahdollista!)
Tästä yksinkertaisesta pelistä käy myös ilmi, että valkealla on etu, koska hän aloittaa pelin. Nämä kaikki asiat eivät ole itsestäänselviä pienelle lapselle, mutta he kokevat ja oppivat ne tämän pelin avulla. Ja kun he tulevat taitavammiksi, näytän heille – tai he itse huomaavat – kuinka kuninkaat voivat estää toisiaan: Tämä on oppositio, eli kahden kuninkaan vastakkainasettelu. Itse asiassa vielä „ammattimaisemmalla” motiivilla, kaukoinen oppositio, voi auttaa voittamaan tai tasapelin saavuttamaan jopa nopeammin.
Tämä kokemus ja tieto tulee olemaan erittäin hyödyllistä, kun myöhemmin opettelemme loppupelit, paljon myöhemmin. Mutta siihen mennessä lapselle tämä tieto on jo luonnollista. Tämä on kuin kaksi kieltä opiskelevan lapsen tilanne. Ehkä ajattelemme, että kielten opiskelu on monimutkainen asia, mutta jos lapsi on oikeassa ympäristössä, hän omaksuu toisen kielen itsestään. Samalla tavalla hän voi omaksua shakkiteoriaa alusta asti, mikä johtaa siihen, että hän löytää „erinomaisia siirtoja” muutaman kuukauden tai vuoden kuluttua monimutkaisista asemista.
Yksi yksinkertaisimmista oppimispeleistä, jonka lapsesi voi oppia: kuningastaistelu
Tähän peliin ei tarvita mitään muuta kuin kaksi kuningasta ja shakkinappula. (Ke1 ja Ke8) Valkea aloittaa, ja voittaa se, joka menee ensin toisen puolelle.
Tietysti peliin kuuluu myös satu, jotta pienet lapset voivat helpommin muistaa säännöt ja tavoitteen ja saavat lisää motivaatiota peliin: Kuningas voi liikkua kaikkiin suuntiin, koska hän on tärkein nappula, ja tietenkin hänellä on oikeus liikkua vapaasti. Mutta hän ei voi juosta, koska kuningas on vanha ja viisas! Siksi hän voi liikkua vain yhden ruudun kerrallaan. Valkea ja musta kuningas ovat olleet vihollisia aina, eivät pidä toisistaan, joten jos he pääsevät liian lähelle, he riitelevät heti. Varo, etteivät he koskaan kohtaa! Älä astu toisen kuninkaan viereiselle ruudulle. Ensimmäinen rivi on valkean kuningas valtakunta, 8. rivi on mustan kuningas valtakunta, ja voittaa se, joka menee ensin toisen valtakuntaan! Valkea aloittaa ja sen jälkeen vuorotellen siirretään.
Pelin lopussa kannattaa myös oppia se, että häviäjä tervehtii voittajaa kädenpuristuksella ja pyytää uusintaottelua! Tämä ei ole vain kohteliasta ja urheiluhenkistä, vaan loistava tapa lapselle purkaa tappion aiheuttamaa jännitettä.
Piditkö pelistä? Pian tuon toisenkin idean! Jos taas haluat tulla oppimaan kanssani shakkia, tule ilmaiselle verkkokokeiluajalle, niin sovitaan muusta!
0 hozzászólás